Aanmelden
  • Contact
BMST BMST
  • beroepsorganisatie myofasciale therapie
  • Word lid
  • Erkende therapeuten
  • beroepsorganisatie myofasciale therapie
  • Word lid
  • Erkende therapeuten

wat is BMST?

  • Home
  • wat is BMST?

BMST – Belgian Myopain Society Trigger – is de enige officiële beroepsvereniging voor erkende Myofasciaal Therapeuten in België. Iedere erkende therapeut in ons specialisme is welkom in ons midden.

BMST verenigt, deelt gespecialiseerde kennis en jarenlange expertise en waakt over het hoge niveau van onze beroepsbekwaamheid.

  • vind uw therapeut

wat is myofasciale therapie?

Behandelen van pijnen bij verkeerd functioneren van

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren.

In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Myofasciale Triggerpunten (MTrP) genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken. Dry needling, stretching, warmte…

Is de myofasciale therapie een nieuwe behandeling?

Het is pas halfweg deze eeuw dat in de Verenigde Staten van Amerika wetenschappelijke studies werden gedaan naar deze Trigger Punten en dat alles in kaart werd gebracht. Deze pijntrajecten vormen dan ook de sleutel tot een goede spierdiagnose.

Myofasciale triggerpunten ontwikkelen zich niet altijd in de zone waar de pijn wordt beschreven

Opmerkelijk bij de ontwikkeling van MTrP’s is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is de oorzaak te vinden in een spier op afstand van de klacht. Zo kan pijn aan de elleboog veroorzaakt worden door een MTrP in de grote borstspier of een spier op het schouderblad.

Zo kunnen we een verklaring vinden in het feit dat sommige vermeende tennisellebogen niet reageren op lokale therapie aan de elleboog of op infiltraties op de pijnlijke plaats. De oorzaak van de pijn moet soms gezocht worden op een andere plaats.

Daarom is een navragen naar de activiteiten van de patiënt van groot belang, alsook of de persoon in kwestie vroeger nooit eens zwaar is gevallen of een lokaal trauma heeft meegemaakt. Dit zijn elementen die het normale spierevenwicht kunnen verstoren. Daarbij kunnen ook gerekend worden, een beenlengteverschil, scoliose, gewrichtsaandoeningen, enz...

Bij mensen met liespijn kunnen we bijvoorbeeld de oorzaak ook vinden in de buikspieren. Of de gekende spanningshoofdpijn die zijn oorzaak heeft door MTrP's in de diepe kleine nekspieren ten gevolge van stress. Deze en gelijk welke gelijkaardige pijnklachten, eender waar op het lichaam kunnen worden behandeld met een specifieke myofasciale therapie wanneer de oorzaak in een of andere spierdysfunctie zit.

Vooraleer een behandeling te starten..

Vooraleer een behandeling te starten is het best door middel van een algemeen geneeskundig onderzoek uit te sluiten of niet een andere oorzaak dan een slecht functionerende spier de oorzaak is van de pijn.

Wanneer de arts geen specifieke aandoening vindt die de oorzaak kan zijn voor de pijn, of er reeds van alles werd geprobeerd om de pijn te behandelen zonder resultaat is dit een goede uitgangsbasis om te controleren of niet een of meerdere spieren de oorzaak zijn van de pijn.

Bij een correcte myofasciale diagnose zijn de resultaten zeer efficiënt

Reeds verschillende professionele sporters laten zich met succes behandelen met deze therapie wanneer zij blessures hebben die te wijten zijn aan een overbelasting van hun spierstelsel. Meer en meer sportartsen zien het grote nut in van deze manier van pijnbehandeling en sturen hun patiënten door naar iemand die gespecialiseerd is in de myofasciale therapie.

Niet alleen sporters komen in aanmerking voor deze therapie. Bijvoorbeeld de poetsvrouw die door het veelvuldig wringen, pijn heeft aan de pols door een overbelasting van een spier in de onderarm, met ontwikkeling van pijnpunten. Of de hernia-patiënt die na zijn rustperiode of revalidatie na een operatie met een blijvende pijn zit die nergens mee verdwijnt.

Door de statiekverandering van de wervelkolom kunnen pijnpunten zich gaan ontwikkelen in bepaalde rug of bilspieren die de oorzaak zijn van de resterende pijn. Wie kent niet de patiënt met regelmatig terugkerende hoofdpijnen, die al alles heeft geprobeerd en geslikt, maar nergens geen baat vindt. Zijn de spieren in de nekzone en het hoofd al eens gecontroleerd op pijnpunten? Of de vrouw die pijn heeft aan de borstklier, waarbij het gynaecologisch onderzoek niets abnormaal aantoont. Mogelijks vinden we dan pijnlijke MTrPs in een of andere borstspier.

Of de patiënt met pijn aan de schouder die niet reageert op inspuitingen of klassieke kinesitherapie, waarbij de oorzaak ligt in een overbelasting van een van de 19 spieren die kunnen schouderpijn geven. Dit zijn maar een paar voorbeelden uit het indicatiegebied van de myofasciale therapie, maar ze geven een duidelijk beeld waarover het gaat.

We komen maar al te vaak in aanraking met pijnklachten

U hebt ondertussen waarschijnlijk al begrepen dat vele van deze klachten hun oorzaak vinden in een of ander overbelasting fenomeen. Te dikwijls krijgen deze klachten de diagnose mee van een ontsteking.

Iemand met kennis van myofasciale dysfuncties en Trigger Points weet ondertussen beter dan wie ook dat dit in de meeste gevallen niet opgaat. Gelijkaardige pijnen kunnen een onderdeel zijn van een musculoskeletale dysfunctie. Deze pijnen en hun oorzaak zijn perfect, zeer snel en efficiënt te behandelen. Daartoe is enkel een juiste beoordeling en behandelingsstrategie noodzakelijk. De myofasciale therapie biedt de beste oplossing in deze gevallen.

Team

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jan Pattyn

Docent Trigger 1995
Kinesitherapeut 1985
Myofasciaal Therapeut 1993
Manueel Therapeut 2002
Docent Nederland 2011
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Kris Demanet

Docent Trigger sinds 1993
Arts KULeuven 1982
Sportarts UGent 1983
Myofasciaal Therapeut sinds 1992
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carl Coussement

Docent Trigger 2013
Kinesithereapeut 1983
Manueel Therapeut 1986
Myofasciaal Therapeut 1993
Osteopaat DO 2002
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sabine De Loof

Assistent Trigger 2011
Kinesitherapeut 1983
Myofasciaal Therapeut 1992
Manueel Therapeut 2002
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeroen Demeestere

Assistent Trigger 2015
Kinesitherapeut 2001
Manueel Therapeut 2012
Myofasciaal Therapeut 2014
Osteopaat 2017
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filip Maertens

Assistent Trigger 2016
Kinesitherapeut 1991
Manueel Therapeut 1996
Myofasciaal Therapeut 1994
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jolien Woussen

Assistent Trigger 2016
Kinesitherapeut 2011
Manueel Therapeut 2012
Myofasciaal Therapeut 2016
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Philippe Van Bruwaene

Assistent Trigger 2016
Kinesitherapeut 2001
Manueel Therapeut 2006
Myofasciaal Therapeut 2010
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nils Van Roose

Assistent Trigger 2016
Kinesitherapeut 2013
Manueel Therapeut 2014
Myofasciaal Therapeut 2016
vincent

Vincent Adriaensen

Assistent Trigger 2018
Kinesitherapeut 2011
Manueel therapeut 2012
Myofasciaal therapeut 2014
silke pattyn

Silke Pattyn

Assistent Trigger 2019
Kinesitherapeut 2017
Manueel Therapeut 2018
Myofasciaal Therapeut 2019

Wat leden zeggen

Ellen Collart

Alvast bedankt voor de zeer boeiende cursus.

Vincent Adriaensen

Tijdens het volgen van de opleiding bij Trigger, kenden mijn manier van denken en analytisch redeneervermogen een ongeziene groeicurve. De extra aandacht voor differentiaal diagnose, spierkettingen, segmentale relaties, etc. in combinatie met dry needling zorgen er vandaag de dag voor dat ik het maximale uit mijn therapie kan halen. (meer…)

Sandra Stals

Ex-topsporter (400 m – 800 m)

Sportkinesitherapeut

Ik volgde deze 2 jarige opleiding en vond het een hele grote meerwaarde voor mijn praktijk. De lessen werden zeer gestructureerd en door ervaren docenten gedoceerd en door het oefenen in zeer kleine groepjes en continue controle door de docenten gaf me dit ook het nodige zelfvertrouwen om na elk lesweekend de aangeleerde dry-needling technieken direct in de praktijk toe te passen.

Sam Verslegers

Osteopaat DO

Begeleider van Kim Clijsters, Tom Boonen, …

Dry needling gebruik ik dagdagelijks in de praktijk maar ook in mijn werk met topsporters is het een onmisbare  behandeltool. Bij trigger kreeg ik een grondige en gefundeerde basis mee om myofasciale therapie op een deskundige manier in te zetten.

Jolien Woussen

Tijdens de praktijklessen werd alles goed georganiseerd en vergroot gedemonstreerd waardoor het prikken vlot aangeleerd werd. Ook de theorielessen differentiaal diagnostiek vormen als het ware een samenvatting van al mijn voorgaande opleiding. (meer…)

blog

21e Nederlands – Vlaams Doelencongres Gynaecologie Rotterdam 2017
19-04-2017

“Trigger was aanwezig op het 21ste Nederlands-Vlaams Doelencongres Infertiliteit...

Congres 2015
27-11-2015

First International Scientific Meeting on Myofascial Therapie
State of...

Erkende therapeuten volgden een langdurige, volledige specialisatiecursus  ‘Myofasciale Therapie’ bij Dry Needling Trigger ( 3 dagen basismodule - 6 dagen opvolgmodule bovenste kwadrant - 6 dagen opvolgmodule onderste kwadrant - 6 dagen opvolgmodule centrale as - 1 refresh dag) of Dry Needling Gent (3 dagen basismodule – 2 dagen advanced module bovenste kwadrant – 2 dagen advanced module onderste kwadrant – 1 dag expert module – 1 refresh dag) . Na het beëindigen van hun opleiding slaagden ze bovendien voor de erkenningsexamens en ze voldoen aan de verplichte accreditatie.

  • lees meer

  • Voorwaarden
  • therapeuten
  • Gegevensbescherming
  • Certificaat Rode Kruis
  • Sitemap
  •  
  •  

All contents @ Trigger.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We nemen aan dat je hiermee akkoord bent, maar je kunt afmelden als je wilt.Aanvaarden Lees verder
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.